RUGACIUNI SI INDEMNURI LA RUGACIUNE IN 1TESALONICENI.

1 -„Multumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi toti,pe care va pomenim necurmat in rugaciunile noastre; caci ne aducem aminte fara incetare,inaintea lui Dumnezeu,Tatal nostru,de lucrarea credintei voastre,de osteneala dragostei voastre si de taria nadejdii in Domnul nostru Isus Hristos.”(1 Tes.1:2-3).

 In rugaciunea de mijlocire a lui Pavel pentru Biserica din Tesalonic,vedem demonstrate trei atitudini: „multumim totdeauna”,”va pomenim necurmat in rugaciunile noastre”, si „ne aducem aminte fara incetare.”

In credinciosii din Tesalonic pot fi vazute trei haruri:

ü  lucrarea credintei,

ü  osteneala dragostei

ü  taria nadejdii in Domnul Isus Hristos.

Ceea ce credinta lucreaza in noi si dragostea prin noi,nadejdea lucreaza pentru noi.Credinta,nadejdea si dragostea sunt cei trei stalpi ai unei vieti crestine normale. Spunea un frate preaiubit in Domnul: „Credinta este corabia vietii,dragostea – panzele care o poarta,iar nadejdea este ancora. Numai ancora pastreaza corabia vietii pe marea lumii,ca sa nu fie purtata de vanturile vrajmase,spre stancile nimicitoare. Spre deosebire de ancorele vapoarelor,care sunt aruncate in jos,ancora nadejdii este aruncata in sus,unde Domnul Isus sta la dreapta Tatalui. In Domnul Isus ne-am pus nadejdea,o nadejde care nu inseala: „Hristos in voi,nadejdea slavei.„(Col.1:27).

 2 – „De aceea,multumim fara incetare lui Dumnezeu ca,atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu,auzit de la noi,l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor,ci, asa cum si este in adevar,ca pe Cuvantul lui Dumnezeu,care lucreaza si in voi care credeti.”(1 Tes.2:13).

 Pavel avea o afectiune deosebita pentru credinciosii din Tesalonic. El le vorbea ca o doica blanda cum este scris in versetul 7: „Ne-am aratat blanzi in mijlocul vostru, ca o doica ce-si creste cu drag copiii”,sau le vorbea ca un tata,cum este scris in v.11: „Stiti iarasi ca am fost,pentru fiecare dintre voi,ca un tata cu copiii lui: va sfatuiam,va mangaiam si va adeveream…” Cat de frumoasa si felurita era dragostea lui Pavel fata de fratii din Tesalonic. Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator (Evrei 4:12),si Pavel credea cu putere ca el este de obarsie dumnezeiasca. Asa l-a propovaduit,si Tesalonicenii,asa l-au primit,ca pe Cuvantul lui Dumnezeu,nu al oamenilor. Cuvantul lui Dumnezeu,este samanta prin care se capata nasterea din nou (1 Petru 1:23),este un foc,care arde paiele si maracinii din viata noastra,si un ciocan care despica si cea mai impietrita inima(Ier.23:29),si el este ca ploaia si zapada (Isaia 55:10-11),nu se intoarce inapoi fara rod,dar,asa cum le scrie Pavel Tesalonicenilor, „El lucreaza in voi care credeti.” Credinta este unealta cu care lucreaza Cuvantul lui Dumnezeu in inimile noastre. As ca cine primeste cu ascultare Cuvantul lui Dumnezeu in inima si in mintea lui,se umple de lumina,pace si fericire.

 3. – „Zi si noapte Il rugam nespus sa va putem vedea fata,si sa putem implini ce mai lipseste credintei voastre.”(1 Tes.3:10).

 Credinciosii din Tesalonic au demonstrat multa rabdare si statornicie in incercari, si Pavel simte ca nu-I poate multumi indeajuns lui Dumnezeu pentru bucuria inimii sale cu privire la ei.

 

Pavel se roaga ca:

  • Ø credinta lor sa se maturizeze (v.10),
  • Ø dragostea lor sa creasca tot mai mult (v.12),
  • Ø inimile lor sa fie intarite si vietile lor sfintite (v.13).

 4 – „Rugati-va neincetat.” (1 Tes.5:17) .

 Nici o alta ocupatie nu este mai importanta ca rugaciunea. Sa ne rugam lui Dumnezeu ca sa ne dea un duh de rugaciune. Daca rugaciunea este la locul ei in viata noastra,atunci toate vor fi la locul lor. Ceea ce se spune despre rugaciune in Noul Testament, nu se mai spune despre alta latura a vietii de credinta. De pilda,nu se spune: „Cititi in toata vremea in Scriptura„,sau „Adunati-va in toata vremea„.sau „faceti frangerea painii in toata vremea„,dar despre rugaciune Duhul Sfant ne indeamna cu toata limpezimea: „Faceti in toata vremea,prin Duhul,tot felul de rugaciuni si cereri…”(Ef.6:18),sau „Rugati-va neincetat.”

 5 – „Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu,in Hristos Isus,cu privire la voi.”(1 Tes.5:18).

Increderea ca ceea ce face Dumnezeu e cel mai bine pentru mine,care cred in El,imi umple inima de pace si de multumire fata de El. Numai cine e multumit cu Dumnezeu si cu Domnul Isus,nu mai cauta multumire in alta parte. Multumirea este unul din semnele increderii in Dumnezeu,si ale unei vieti predate cu adevarat in mana Lui.

 6 – „Fratilor,rugati-va pentru noi.” (1 Tes.5:25).

 Un lucru insemnat trebuie sa invatam noi, cei care,prin credinta,ne-am predat Domnului Isus: nu putem cere cuiva sa se roage pentru noi,decat numai daca stim ca este cu adevarat frate. Madularele Trupului lui Hristos,trebuie sa fie unite,nu numai in dragoste si credinta,ci si in rugaciune,caci nu poate fi unitate in credinta si dragoste,daca nu este unitate prin rugaciune. In inchieierea acestei minunate Epistole,sunt mentionate trei elemente cheie ale unei vieti spirituale

  • Rugaciunea (5:25),
  • partasia credinciosilor (5:26)
  • citirea Scripturii (5:27).

„Fratilor rugati-va pentru noi.” Avea nevoie acest mare om al lui Dumnezeu de rugaciunea altora ? Da,avea. El isi dadea seama de insemnatatea lucrarii pe care o facea si de raspunderea pe care o avea,si de aceea ii indemna pe frati sa se roage pentru el. In 2 Tes.3:1,Pavel le scrie :

Incolo,fratilor,rugati-va pentru noi ca,Cuvantul Domnului sa se raspandeasca si sa fie proslavit cum este la voi.” Cu cat mai mult se vor ruga credinciosii pentru cei care le slujesc,cu atat vor avea mai buni slujitori. Rugaciunea este o mare putere duhovniceasca. Si ap. Petru scrie:”Sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiti intelepti dar,si vegheati in vederea rugaciunii.”(1 Petru 4:7).

Slavit sa fie Domnul !

Reclame
Categorii: Gânduri şi scurte meditaţii | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: