JUDECATORI 6:11-40.

V.25 – „In aceeasi noapte,Domnul a zis lui Ghedeon: „Ia vitelul tatalui tau,si un alt taur de sapte ani. Darama altarul lui Baal,care este al tatalui tau,si taie parul inchinat Astartei,care este deasupra.”
V.26 – „Sa zidesti apoi si sa intocmesti,pe varful acestei stanci,un altar Domnului,Dumnezeului tau. Sa iei taurul al doilea,si sa aduci o ardere de tot,cu lemnul din stalpul idolului pe care-l vei taia.”

Istoria lui Israel cunoaste din nou o perioada de neagra disperare,intrucat,ca urmare a idolatriei lor, Dumnezeu a ingaduit ca hoardele lui Madian sa cucereasca tara si sa-l asupreasca pe Israel timp de sapte ani (6:1). Madianitii erau „ca o multime de lacuste” (6:5),o referire la numarul lor imens,si la pustiirea pe care o lasau in urma lor. Israel a ajuns foarte nenorocit din pricina lui Madian,asa ca au inceput sa strige catre Domnul,si Domnul a ascultat rugaciunile,alegand pentru ei un izbavitor, Ghedeon-un tanar din semintia lui Manase. Tot ceea ce trebuia sa faca Ghedeon,era sa asculte porunca divina. Raspunsul lui Ghedeon la chemarea Domnului ne invata cateva lectii importante despre relatia noastra cu Dumnezeu. Mai intai,remarcam respectul lui autentic. El a zis: „Rogu-Te,Domnul meu…” Aprecierea marimii si maiestuozitatii lui Dumnezeu este vitala pentru evolutia noastra spirituala ca si crestini. Mai vedem la Ghedeon,o umilinta reala. A fost mic in ochii sai,nu era un om arogant si ingamfat: „Familia mea este cea mai saraca din Manase,si eu sunt cel mai mic din casa tatalui meu.” Intotdeauna,acesta este genul de om pe care-l poate folosi Dumnezeu. Smerenia inseamna a nu ne concentra asupra noua insine,si a nu crede ca putem realiza ceva prin propria noastra putere,ci a privi spre Dumnezeu si a cere ajutorul Sau pentru a reusi. Si Dumnezeu i-a raspuns facandu-i doua promisiuni. Prima: „Eu voi fi cu tine.” Cea de-a doua,certitudinea victoriei: „Vei bate pe Madian ca pe un singur om.” Aceste promisiuni le avem si noi in Noul Testament. Cand Domnul Isus a dat Marea insarcinare,a spus: „Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele…” (Mat.28:20). Cea dea doua, certitudinea victoriei: „In toate aceste lucruri noi suntem mai mult decat biruitori, prin Acela care ne-a iubit” (Rom.8:37). Ghedeon a zidit un altar Domnului,si i-a pus numele „Iehova-Shalom” care inseamna „Domnul pacii” (Jud.6:24).
„In aceeasi noapte, Domnul a zis lui Ghedeon: „Ia vitelul tatalui tau, si un alt taur de sapte ani. Darama altarul lui Baal, care este al tatalui tau, si taie parul care este inchinat Astartei, care este deasupra. Sa zidesti apoi si sa intocmesti, pe varful acestei stanci, un altar Domnului, Dumnezeului tau. Sa iei taurul al doilea, si sa aduci o ardere de tot, cu lemnul din stalpul idolului pe care-l vei taia” (Jud.6:25-26). Aceasta-i lucrarea lui Dumnezeu: mai intai darama,si apoi zideste. Nu poti sa zidesti un altar lui Dumnezeu in inima ta, pastrand si vechiul altar de inchinare si de jertfe. Inima cu doua altare apartine diavolului, nu lui Dumnezeu, pentruca Dumnezeu nu-si imparte stapanirea cu vrajmasul lui. Domnul Isus spunea limpede: „Nimeni nu poate sluji la doi stapani…” (Mat.6:24). Inima impartita, de fapt nu e impartita. In adancul ei si-a ales iubitul si de el e alipita in intregime. Numai in afara pare sa fie despartita. „Nu poti sa ai jumatate de gaina fripta si cealalta jumatate sa dea oua.” Cine vrea sa slujeasca si lui Dumnezeu si lui Mamona, slujeste numai lui Mamona. (Mamona inseamna: bogatie, bani, interese pamantesti, slava desarta). Domnul Isus, cand a vorbit despre aceasta in Matei cap.6, n-a spus ca nu trebuie, ci a spus limpede, ca „nu puteti sluji la doi stapani”. Este o imposibilitate. Cand vrei sa faci si binele si raul, faci numai raul. Domnul Isus a spus ca nimeni nu poate sluji la doi stapani. Dragul meu, tu cui slujesti ? Este doar o intrebare, dar te rog fierbinte, nu trece usor peste ea. Revenind la versetele 25-26 din Jud.6, intelegem urmatoarele: Intai curatirea ogorului,apoi semanarea (Ier.4:3). Trupul omului, care,prin credinta,a daramat altarul vechi al vrajmasului lui Dumnezeu,trebuie facut si altar si jertfa pentru Dumnezeu,dupa cum este scris: „Va indemn dar fratilor,dupa indurarea lui Dumnezeu,sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie,sfanta,placuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca.”(Rom.12:1). Cand jertfa este vie (continua-zilnica) si sfanta (neamestecata),place lui Dumnezeu. Dumnezeu ne vrea intregi pentru Sine. Numai cand toate incaperile inimii si vietii noastre sunt ale Lui, ne poate folosi in slujba Sa si se poate bucura de noi cu adevarat. Orice crestin adevarat, urmas al Domnului Isus, cat de neinsemnat ar fi, e chemat la slujba duhovniceasca. Si pentru acest lucru trebuie consacrare (predare deplina), si ascultare intru totul de Dumnezeu si de Cuvantul Lui scris – Biblia. Amin.

SLAVIT SA FIE DOMNUL NOSTRU ISUS HRISTOS !

Reclame
Categorii: Gânduri şi scurte meditaţii | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: